Jabłecznik z budyniem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    3,5 szkl
  • cukier

    szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • margaryna

    250 g
  • jajko

    2 szt
  • cukier waniliowy

    torebka

Masa jabłkowa

  • jabłka

    2 kg
  • cukier

    3 łyżki
  • cynamon Prymat

    łyżeczka
  • rodzynki

    3 łyżki
  • kasza manna

    2 łyżki

Masa budyniowa

  • mleko

    1 l
  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta wkładamy do zamrażalnika a drugą rozkładamy na blaszce o wymiarach 36x24 wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180C. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Wkładamy do rondelka dodajemy cukier i smażymy około 10 minut. Do jabłek dodajemy cynamon, rodzynki i kaszę mannę. Mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto.3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, a w pozostałym mleko rozpuszczamy proszek budyniowy i gotujemy budyń. Gorący budyń wylewamy na masę jabłkową. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170C. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
staropolanka5 24.10.2015 14:39
smakowity Twój jabłecznik
Ewa Wojtaszko 29.08.2015 22:56
robię bardzo podobne ciacho :)
mysza75 29.08.2015 22:47
jakie pyszne ciacho nic tylko zajadać

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat