Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z bitą śmietaną

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
cukier 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa jabłkowa

jabłka 1 kilogram
woda 3 szklanki
cukier 1 szklanka
budyń śmietankowy 2 opakowania

Dodatkowo

bita śmietana 2 opakowania
wiórki kokosowe
margaryna
Bułka tarta klasyczna Prymat

Porada

Bitą śmietanę możemy posypać np. wiórkami czekoladowymi.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z bitą śmietaną

1. Biszkopt:
Białka ubić, dodać cukier i żółtka. Całość zmiksować. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką i i wylać na blachę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Wstawić do zimnego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

2. Masa:
Obrane jabłka pokroić w kostkę. Dwie szklanki wody zagotować z cukrem, dodać jabłka i gotować około 5 minut. Budynie rozprowadzić w 1 szklance wody i dodać do jabłek. Gorącą masę wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt.

3. Bitą śmietanę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Na zimnej masie jabłkowej rozprowadzić bitą śmietanę. Posypać wiórkami kokosowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 06.04.2014 10:42
Polecam:):)
Michał2 05.04.2014 19:48
coś co lubię! mniam!
noninka77 04.04.2014 21:20
ulubione ciasto mojego męża :)
Janina 04.04.2014 20:20
Ale narobiłaś mi smaka;)
Krzysztof15 04.04.2014 19:40
wyglada apetycznie
Jusiaa 04.04.2014 19:34
Wspaniały wypiek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak