Jabłecznik puszysty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa

  • jabłka

    1 kg
  • masło

    2 łyżki
  • cukier

    4 łyzki
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 szt

Ciasto

  • masło miękkie

    250 g
  • cukier drobny

    200 g
  • skórka z cytryny

    1 szt
  • jajko

    5 szt
  • mąka tortowa

    150 g
  • mąka ziemniaczana

    150 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Oczyścić z gniazd.
Każdą ćwiartkę pokroić na 4-5 kawałków.
Na patelnie włożyć 2 łyżki masła, wsypać jabłka dodać cukier i cynamon.
Smażyć około 10minut, aż jabłka trochę zmiękną ale pozostaną częściowo w kawałkach.
Pod koniec dodać sok z cytryny. Przestudzić.
Ciasto:
Miekkie masło ubijać z drobnym cukrem aż będzie jasne i puszyste ( około 7 minut). W międzyczasie dodać skórkę z 1 cytryny.
Stopniowo dodawać po 1 żółtku.
W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli ( lepiej i szybciej się ubija).
Do ubitego masła i żółtek dodać mąkę ( jedną i drugą) oraz proszek do pieczenia.
Zmiksować na najniższych obrotach.
Drewnianą łyżką dodać stopniowo ubite białka i mieszać.
Foremkę wysmarować masłem i obsybac bułką tartą.
Wlać pół masy, położyć na nią masę z jabłek i zalac drugą połową.
Piec 40-45min w 180°C ( Forma 21x28cm)
Jeżeli forma jest większa pieczemy troszkę dłużej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat