Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik półfrancuski (smaczny i kruchy)

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka pszenna 500 g
masło 200 g
smalec 1 łyżka
żółtko jajek 2
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 8 g
cukier drobny 1/4 szkl
śmietana 18 proc 1/2 szkl

Masa jabłkowa

jabłka 2 kg
cukier 3 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny 1/2 z połowy cytryny
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
cukier puder do posypania

Porada

Po wystudzeniu jabłecznik można oprószyć cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik półfrancuski (smaczny i kruchy)

Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę oraz smalec i za pomocą noża siekamy wszystko. Dodajemy pozostałe składniki i sprawnie wyrabiamy ciasto. Ciasto może być lekko klejące, nie należy dosypywać mąki do ciasta ponieważ po upieczeniu będzie ono twarde. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 równe części (można to zrobić za pomocą wagi kuchennej). Jedną część ciasta wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, drugą część wkładamy do zamrażarki.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Nadmiar soku odlewamy. Dodajemy ewentualnie cukier, cynamon i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia składników.

Blachę o wymiarach 32 x 26 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim blachę. Ciasto można najpierw rozwałkować na stolnicy i przenieść na blachę lub palcami rozprowadzić je i wyrównać za pomocą małego wałeczka. Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez około 15 minut.

Podpieczone i lekko ostudzone ciasto równomiernie obsypujemy 4 łyżkami bułki tartej (która wchłonie wilgoć z jabłek). Następnie wykładamy jabłka i równamy. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy na tarce. Równo posypujemy wierzch ciasta. Jabłecznik wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180ºC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

slodkieniebo 14.01.2016 11:36
Jak najbardziej polecam upiec :)
Agata3 09.11.2015 18:57
czas go zrobic ;)
IZABELA29 06.11.2015 16:08
zawsze chętnie spróbuję
RenataZ-et 06.11.2015 15:54
super ciasto
Benita 06.11.2015 15:29
Na pewno smaczny
aginaa 06.11.2015 15:03
zjadłabym do kawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak