Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik pod kruszonką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 40 dkg
cukier puder 1/2 szklanki
masło 25 dkg
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat waniliowy 4 krople
jabłko kwaśne 2 kg
cukier 1/2 szklanki

PONADTO

sok z cytryny 4 łyżki
woda 2 łyżki
cukier puder 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik pod kruszonką


1. Jabłka obrać, pokroić. Wrzucić do garnka, dodać trzy łyżki cukru. Przesmażyć około 15 minut.
2. Z podanych składników zagnieść ciasto.
3. Jedną trzecią ciast odłożyć, resztą wykleić dno formy do pieczenia. Podpiec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Na podpieczony spód, wyłożyć przestudzone jabłka. Rozkruszyć resztę ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku, 180 stopni 50 minut.
Rozmieszać cukier puder w cytrynowym soku, polać zimne ciasto. SMACZNEGO!!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 09.01.2017 08:37
lubię takie ciasta
Bernadeta1 08.01.2017 20:43
smaczne ciacho do kawusi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak