Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik na kruchym spodzie
Margarynę posiekać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka jajek i przesiana mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść ciasto które schłodzić około 30 min w zamrażalniku.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki wymieszać z 1 łyżką cynamonu oraz 5 łyżkami cukru.
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier puder i jeszcze chwilkę razem ubijać na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia (36 cm na 26 cm) wysmarować tłuszczem i na dnie wyłożyć 3/4 całości schłodzonego ciasta po cieście posypać cieniutko kaszką manną i na to dopiero wyłożyć całe jabłka na jabłkach równo rozsmarować bezę i po wierzchu posypać kruszonka z resztek ciasta.
Piekarnik nagrzać do temp. 180st i piec ciasto przez 25 min, następnie zmniejszyć temp. 150st i dopiec ciasto kolejne 10 min po upieczeniu ciasto zostawić w uchylonym piekarniku, aby beza się dosuszyła.
Ciasto przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.