Jabłecznik mojej babci

Jabłecznik mojej babci

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szkl
  • jajka

    3 szt
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    niepełna szklanka
  • cukier wanilinowy

    1 opak
  • margaryna

    3/4 kostki
  • cukier

    1/2 szkl
  • jabłka

    80 szara reneta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zagnieść ciasto; dodając do mąki jajka, proszek do pieczenia, cukier puder,cukier waniliowy oraz margarynę pokrojoną na kawałki. Ciasto dobrze wyrobić i podzielić na dwie części. Jedną część włożyć do zamrażalnika na około 20 minut, drugą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć jabłka, które należy posypać cukrem i cynamonem. Następnie wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte ciasto posypać na rozłożone jabłka. Piec w piekarniku około 50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

18.02.2015 14:06
prawie poczułam ten piękny zapach, pyszne ciasto

romanrafal

01.02.2015 09:04
pyszne ciasto

Seba

25.01.2015 10:26
bardzo dobre

agnieszka214

27.02.2013 09:50
BARDZO FAJNIE WYGLADA

Margo1

22.11.2012 00:14
taki lubię

Margo1

22.11.2012 00:14
taki lubię

andrzej10

21.08.2012 07:58
pewnie smaczny

natii3624

25.04.2012 16:55
mniam! przepysznie wygląda! :)

Kasiax18

15.03.2012 20:21
super

caralajna

26.02.2012 22:06
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat