Jabłecznik mojej babci

Jabłecznik mojej babci

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szkl
  • jajko

    3 szt
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    niepełna szklanka
  • cukier wanilinowy

    1 opak
  • margaryna

    3/4 kostki
  • cukier

    1/2 szkl
  • jabłka

    80 szara reneta
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Jabłecznik mojej babci

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zagnieść ciasto; dodając do mąki jajka, proszek do pieczenia, cukier puder,cukier waniliowy oraz margarynę pokrojoną na kawałki. Ciasto dobrze wyrobić i podzielić na dwie części. Jedną część włożyć do zamrażalnika na około 20 minut, drugą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć jabłka, które należy posypać cukrem i cynamonem. Następnie wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte ciasto posypać na rozłożone jabłka. Piec w piekarniku około 50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Jagódka77 18.02.2015 14:06
prawie poczułam ten piękny zapach, pyszne ciasto
romanrafal 01.02.2015 09:04
pyszne ciasto
Seba 25.01.2015 10:26
bardzo dobre
agnieszka214 27.02.2013 09:50
BARDZO FAJNIE WYGLADA
Margo1 22.11.2012 00:14
taki lubię
Margo1 22.11.2012 00:14
taki lubię
andrzej10 21.08.2012 07:58
pewnie smaczny
natii3624 25.04.2012 16:55
mniam! przepysznie wygląda! :)
Kasiax18 15.03.2012 20:21
super
caralajna 26.02.2012 22:06
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat