Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

inydyjska zupa z ciecierzycą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
zielone papryczki chili 2 sztuki
pomidor 25 dag
olej 3 łyżki
przecier pomidorowy 1 łyżka
bulion warzywny 1 litr
sól do smaku
cynamon 1 szczypta
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżeczki
natki pietruszki 2 gałązki
przyprawa do zupy do smaku
imbir świeży 2 cm

Przepis i sposób przygotowania na: inydyjska zupa z ciecierzycą

Ciecierzycę odsącz na durszlaku. Obierz cebulę, czosnek i imbir. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tartce o drobnych oczkach, imbir pokrój w cienkie plastry. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Z papryczek usuń nasiona, opłucz je i drobno posiekaj. Rozgrzej w garnku olej i podsmaż w nim cebulę, czosnek, imbir i papryczki. Dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj. Zalej bulionem i zagotuj. Kiedy się zagotuje, dodaj pomidory z ciecierzycą i dopraw solą, cynamonem i curry. Gotuj na małym ogniu 10- 15 minut. Opłucz pietruszkę i poobrywaj listki. Gotową zupę dopraw sokiem z cytryny. Rozlej na talerze, udekoruj pietruszką. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 26.10.2012 22:37
musi byc pyszna :)
kasiaw 26.10.2012 19:14
pyszna zuoa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak