Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Intensywny sos z suszonych grzybów

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 1 szklanka
cebula 1 sztuka
gorąca woda 1 szklanka
bulion warzywny 0,5 l
masło 3 łyżki
mąka 1,5 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej odrobina do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Intensywny sos z suszonych grzybów

Kroki postępowania

1
1. Grzyby moczymy we wrzątku przez 15 minut.
Krok 1 - Intensywny sos z suszonych grzybów foto
2
2. Cebulkę drobno siekamy. Namoczone grzyby również drobno kroimy (nie wylewamy wywaru!)
Krok 2 - Intensywny sos z suszonych grzybów foto
3
3. Cebulkę i grzyby podsmażamy przez 3 minuty na odrobinie rozgrzanego oleju. Po tym czasie zalewamy bulionem oraz wywarem po moczeniu grzybów. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Krok 3 - Intensywny sos z suszonych grzybów foto
4
4. Na patelni roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszając przygotowujemy zasmażkę. Zasmażkę powoli, ciągle mieszając wlewamy do bulionu. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze 3 minuty na wolnym ogniu. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Smacznego :)
Krok 4 - Intensywny sos z suszonych grzybów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 13.05.2015 14:40
Nie robiłam takiego sosu jeszcze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak