indyk ze złotymi talarkami

indyk ze złotymi talarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula biała

    1 szt.
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • masło

    4 łyżki
  • Bulion grzybowy

    1 szklanka
  • mąka

    1 płaska łyżka
  • ziemniaki

    1 kg
  • olej

  • sól

  • tymianek

    1 łyżeczka
  • indyk

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso natrzyj solą, szczyptą mielonego pieprzu, trzema łyżkami masła, a następnie ułóż w brytfannie i piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni.
Na pozostałym maśle zeszklij drobno posiekaną cebulą. podlej bulionem grzybowym. dodaj koncentrat pomidorowy, tymianek, sól, pieprz. Sos zagęść mąką wymieszaną w małej ilości wody. Polej nim mięso w brytfance, piecz kolejne 4o minut. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plastry, pokrop olejem, oprósz solą i mieloną papryką. piecz razem z mięsem ok. 30 minut. Podawaj do pieczonego mięsa. Przed podaniem danie udekoruj listkami bazylii.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 06.04.2011 20:14
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat