indyk ze złotymi talarkami

indyk ze złotymi talarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula biała

    1 szt.
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • masło

    4 łyżki
  • Bulion grzybowy

    1 szklanka
  • mąka

    1 płaska łyżka
  • ziemniaki

    1 kg
  • olej

  • sól

  • tymianek

    1 łyżeczka
  • indyk

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso natrzyj solą, szczyptą mielonego pieprzu, trzema łyżkami masła, a następnie ułóż w brytfannie i piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni.
Na pozostałym maśle zeszklij drobno posiekaną cebulą. podlej bulionem grzybowym. dodaj koncentrat pomidorowy, tymianek, sól, pieprz. Sos zagęść mąką wymieszaną w małej ilości wody. Polej nim mięso w brytfance, piecz kolejne 4o minut. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plastry, pokrop olejem, oprósz solą i mieloną papryką. piecz razem z mięsem ok. 30 minut. Podawaj do pieczonego mięsa. Przed podaniem danie udekoruj listkami bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krystyna32

06.04.2011 20:14
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat