Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cebula biała
1 szt. -
koncentrat pomidorowy
3 łyżki -
masło
4 łyżki -
Bulion grzybowy
1 szklanka -
mąka
1 płaska łyżka -
ziemniaki
1 kg -
olej
-
sól
-
tymianek
1 łyżeczka -
indyk
1 szt.
Przepis i sposób przygotowania indyk ze złotymi talarkami
Na pozostałym maśle zeszklij drobno posiekaną cebulą. podlej bulionem grzybowym. dodaj koncentrat pomidorowy, tymianek, sól, pieprz. Sos zagęść mąką wymieszaną w małej ilości wody. Polej nim mięso w brytfance, piecz kolejne 4o minut. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plastry, pokrop olejem, oprósz solą i mieloną papryką. piecz razem z mięsem ok. 30 minut. Podawaj do pieczonego mięsa. Przed podaniem danie udekoruj listkami bazylii.
Komentarze (1)