Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk ze słodko-kwaśną salsą paprykową

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki do indyka

pierś z indyka 300 g
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki
przyprawa gyros 3 łyżeczki
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
olej rzepakowy 100 g

Salsa paprykowa

papryka żółta 1 szt
papryka czerwona 1 szt
papryka zielona 1 szt
limonka 1 szt
cytryna 1 szt
cukier 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk ze słodko-kwaśną salsą paprykową

Kroki postępowania

1
Umytego i wysuszonego indyka kroimy w długie plastry.
Krok 1 - Indyk ze słodko-kwaśną salsą paprykową foto
2
Dolewamy olej do miski z indykiem. Dodajemy sól, paprykę ostrą, łagodną, przyprawę gyros i 1 łyżeczkę musztardy. Całość mieszamy.
Krok 2 - Indyk ze słodko-kwaśną salsą paprykową foto
3
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych z nasionami i kroimy w kosteczkę.
Krok 3 - Indyk ze słodko-kwaśną salsą paprykową foto
4
Indyka smażymy na patelni razem z olejem z miski. Smażymy około 4-5 minut na stronę.
Krok 4 - Indyk ze słodko-kwaśną salsą paprykową foto
5
Dodajemy naszą paprykę 2 minuty przed końcem smażenia indyka. Dodajemy sok z cytryny oraz limonki na paprykę i mieszamy.
Krok 5 - Indyk ze słodko-kwaśną salsą paprykową foto
6
Wykładamy indyka obok salsę paprykową. Salsę posypujemy odrobiną cukru.
Krok 6 - Indyk ze słodko-kwaśną salsą paprykową foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marenka 06.12.2015 13:31
na pewno smaczne ;-)
ilka01 06.12.2015 12:55
pyszności :)
Motorek 06.12.2015 12:38
smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak