Przepis i sposób przygotowania na: Indyk z galaretką z praski/szynkowara
Kroki postępowania
Dodać posiekany czosnek, przyprawy, żelatynę oraz wodę.
Całość dokładnie wyrobić, a następnie ściśle umieścić w prasce.
(Wcześniej praskę można wysłać specjalnym woreczkiem. Ja czasami wyściełam zwykłym workiem/rękawem do pieczenia - rozciętym na dwie części.)
(Woda nie powinna osiągać więcej niż 1 cm od brzegu praski.)
Gotować 2-2,5 godziny - pod przykryciem.
(Temperatura wody nie może przekraczać 90 stopni. Najlepiej kontrolować ją odpowiednim termometrem. Końcowa temperatura wewnątrz praski nie powinna mieć więcej niż 72 stopnie.)
Wystudzony farsz wyjąć z urządzenia (praskę odwrócić dnem do góry).
(Dla ułatwienia dno można polać wrzącą wodą).