Indyk z brokułem w sosie śmietanowo-ziołowym

Indyk z brokułem w sosie śmietanowo-ziołowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z indyka

    60 dag
  • brokuł

    1 szt.
  • śmietana 18-procentowa

    200 ml
  • sól

  • zioła prowansalkie Prymat

  • olej z pestek winogron

  • bulion

    300 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z indyka oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Starannie natrzeć przyprawą do indyka, ułożyć w szklanym naczyniu i odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce. Z każdej strony lekko podpiec na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i dusić pod przykryciem 15 minut. Śmietanę wymieszać z pieprzem ziołowym, solą ziołową i ziołami prowansalskimi. Dodać do bulionu z mięsem, wymieszać i na małym ogniu gotować 10 minut.

Brokuł umyć pod bieżącą wodą, podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Osączyć na sicie.

Na półmisku ułożyć różyczki brokuła, na nich ułożyć kawałki mięsa i całość zalać sosem śmietanowo-ziołowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IlonaAlbertos

16.10.2012 14:12
Wygląda wspaniale. Zdrowe, smaczne danie.

kasienka23

29.04.2012 22:21
mmm pyszne

Małgorzata106

15.01.2012 10:11
super

Goya

31.07.2011 14:01
mniam

pawel6

14.06.2011 19:54
Super przepis!

aguus

13.06.2011 14:45
Brokuły, indyk, sos śmietanowy.... Mmm rewelacja!

Nina7

11.06.2011 09:13
Takie połączenia to ja lubię!

MAR3STA

10.06.2011 23:03
super!

Misiek1

09.06.2011 10:36
Smacznie się zapowiada :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat