Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk w słodko-pikantnym sosie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z indyka 500 g
sos sojowy 3 łyżki
sos chili 1 łyżka
ananas w puszce 4 plastry
brzoskwinie w puszce 4 szt
cebula 1 szt
papryka czerwona 1 szt
bulion drobiowy 500 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżka
przyprawa chińska 1 łyżka
olej 3 łyżki
szczypiorek
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk w słodko-pikantnym sosie

Umyte mięso pokroiłem na nieduże kawałki, zalałem sosem sojowym i chilli, dodałem zmielony pieprzem, dokładnie wszystko wymieszałem.
Owoce z puszki pokroiłem na mniejsze kawałki. Cebulę obrałem, pokroiłem na cienkie półplasterki. Paprykę umyłem, usunąłem z niej gniazda nasienne, pokroiłem w cienkie paski.
Kostkę bulionową rozpuściłem w 250 ml wrzątku, wystudziłem, wymieszałem z mąką ziemniaczaną, doprawiłem chińską przyprawą.
Na rozgrzanym na dużej patelni usmażyłem mięso ok. 5-8 minut, mieszając. Dodałem paprykę, cebulę i mieszając smażyłem jeszcze 2-3 minuty na dużym ogniu.
Dodałem owoce, bulion i mieszając dusiłem 2 minuty od chwili zawrzenia.
Podałem z ugotowanym ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 11.01.2017 11:04
smaczne jedzonko
Wiktoria29 09.01.2017 20:35
bardzo lubię takie dania
Barbara13 09.01.2017 20:30
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak