Indyk w " lisiej skórze"

Indyk w " lisiej skórze"

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec z indyka

    1,2 kg
  • kiełbasa biała

    2 szt
  • jajko

    1 szt
  • chleb tostowy

    1 kromka
  • ser mozarella

    10 dag
  • pietruszka

    1 pęczek
  • winiak

    50 ml
  • przyprawa do potraw Kucharek

  • pieprz

  • zioła prowansalskie

  • majeranek Prymat

  • miód płynny

    1 łyżka
  • grzyby leśne

    50 dag
  • pomidorki koktajlowe

    15 szt
  • śmietana 30%

    150 ml
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Indyk w " lisiej skórze" foto
Udziec z indyka.
Krok 2 - Indyk w " lisiej skórze" foto
Wytrybować kość.
Krok 3 - Indyk w " lisiej skórze" foto
Rozłożyć skórą do dołu, na foli w której będziemy udziec piec. Używam do tego rozciętego worka do pieczenia. Podłożyć dodatkowo skórę z kurczaka. Ściąć nadmiar mięsa i rozłożyć, tak, żeby całość tworzyła prostokąt o równej grubości.
Krok 4 - Indyk w " lisiej skórze" foto
Posypać przyprawą do potraw Kucharek i pieprzem.
Krok 5 - Indyk w " lisiej skórze" foto
Oprószyć ziołami prowansalskimi.
Krok 6 - Indyk w " lisiej skórze" foto
Skropić winiakiem.
Krok 7 - Indyk w " lisiej skórze" foto
Białą kiełbasę wyjąć z osłonki,
Krok 8 - Indyk w " lisiej skórze" foto
dodać żółtko,
Krok 9 - Indyk w " lisiej skórze" foto
pokrojony w drobną kostkę chleb tostowy ( bez skórki)
Krok 10 - Indyk w " lisiej skórze" foto
dodać majeranek.
Krok 11 - Indyk w " lisiej skórze" foto
Całość dobrze wymieszać.
Krok 12 - Indyk w " lisiej skórze" foto
Udziec posypać startą mozzarellą
Krok 13 - Indyk w " lisiej skórze" foto
i rozłożyć farsz,
Krok 14 - Indyk w " lisiej skórze" foto
należy dobrze rozsmarować na całej powierzchni.
Krok 15 - Indyk w " lisiej skórze" foto
Pietruszkę posiekać
Krok 16 - Indyk w " lisiej skórze" foto
i posypać farsz.
Krok 17 - Indyk w " lisiej skórze" foto
Roladę zwinąć, pomagając sobie folią.
Krok 18 - Indyk w " lisiej skórze" foto
na końcu związać
Krok 19 - Indyk w " lisiej skórze" foto
Osznurować.
Krok 20 - Indyk w " lisiej skórze" foto
Formę do pieczenia wysmarować olejem. Piec w piekarniku około 1 godziny.
Krok 21 - Indyk w " lisiej skórze" foto
Następnie zdjąć folię
Krok 22 - Indyk w " lisiej skórze" foto
posmarować roladę miodem
Krok 23 - Indyk w " lisiej skórze" foto
miodem i dopiec na złoty kolor pod grillem,około 10 minut.
Krok 24 - Indyk w " lisiej skórze" foto
Wyjąć z pieca i zawinąć w folię aluminiową
Krok 25 - Indyk w " lisiej skórze" foto
obciążyć i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 26 - Indyk w " lisiej skórze" foto
Podawać na zimno.
Krok 27 - Indyk w " lisiej skórze" foto
Jeżeli chcemy podać pieczeń z udźca na gorąco, pieczeń pokroić w plastry i zrobić sos.
Krok 28 - Indyk w " lisiej skórze" foto
Pomidory koktajlowe
Krok 29 - Indyk w " lisiej skórze" foto
przekroić na połowę
Krok 30 - Indyk w " lisiej skórze" foto
posypać ziołami prowansalskimi,
Krok 31 - Indyk w " lisiej skórze" foto
przesmażyć na patelni.
Krok 32 - Indyk w " lisiej skórze" foto
Leśne grzyby obgotować, odcedzić
Krok 33 - Indyk w " lisiej skórze" foto
przesmażyć na patelni,
Krok 34 - Indyk w " lisiej skórze" foto
podlać wytworzonym podczas pieczenia sosem, dolać śmietanę,
Krok 35 - Indyk w " lisiej skórze" foto
dołożyć przesmażone pomidorki i zredukować.
Krok 36 - Indyk w " lisiej skórze" foto
Do pokrojonej na plastry rolady dodać sos i podawać.Bardzo dobrze smakuje z ryżem.
Christopher
Jest powiedzenie " Gdzie nie staje wilczej skóry, tam lisiej nadstawić ". Sprawdziło się to powiedzenie w mojej roladzie z udźca indyka. Udziec, który kupiłem miał dużo mięsa, a skóry do zawinięcia trochę mało. Dodałem skórę z kurczaka i starczyło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

luna76

12.05.2014 08:26
pyszności !!!

Kejti

11.05.2014 22:51
Twój obiad wygląda po prostu zjawiskowo :-)

wwwiolka

11.05.2014 20:25
Bardzo lubię takie smaki.

agnieszka131919

11.05.2014 19:58
tak pięknie i apetycznie wygląda, że muszę wypróbować

2milutka

11.05.2014 19:56
wow niebo w gębie!

bazylka

11.05.2014 19:45
Bardzo zachęcający przepis.

Anna133

11.05.2014 19:36
coś wspaniałego , dawno nie robiłam ,oj dawno , muszę znów się skusić :)

Gabi44

11.05.2014 19:07
Wygląda pysznie.Kolacyjka wyśmienita.

Beata999

11.05.2014 18:59
Też pozdrawiam. Było trochę pracy,ale mieliśmy obiad i będzie jeszcze na kolację i śniadanko zamiast wędliny ze sklepu.:)

ZEWA

11.05.2014 18:54
Ale apetyczne :) Pozdrawiam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat