Indyk pieczony po bawarsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • indyk

    3-4 kg
  • piwo jasne

    1 szklanka
  • cebula

    1 szt
  • pieczarki

    20 dag
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • żółtko jajek

    2 szt
  • pietruszka

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Indyka umyć, osączyć, natrzeć solą, włożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem, nakłuć widelcem i zalać piwem. Odstawić indyka na 3 godziny w chłodne miejsce. Następnie włożyć indyka do gorącego piekarnika i piec. Mięso skrapiać wytworzonym sosem co jakiś czas. Pieczarki i cebulę umyć, obrać, osączyć i pokroić i pod koniec pieczenia dodać do indyka. Upieczony indyk pokroić na porcje, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Sos połączyć ze śmietaną wymieszaną z żółtkami. Posypać natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika i zapiec.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat