Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk na winie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z indyka 1 kg
wino białe wytrawne 200 ml
masło 2 łyżki
sól
pieprz
boczek wędzony 40 plastry
tymianek 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk na winie

Kroki postępowania

1
Filet myjemy i osuszamy. Przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Zostawiamy na minimum godzinę, a najlepiej na noc.
Na patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy indyka z każdej strony.
Krok 1 - Indyk na winie foto
2
W żaroodpornym naczyniu wykładamy plasterki boczku. Na nie układamy nasz filet i przykrywamy resztą boczku.
Na patelnie, gdzie smażyliśmy indyka wlewamy wino, podgrzewamy
i wylewamy do naszego naczynia z indykiem. Przykrywamy i zapiekamy w piekarniku w temp 180 stopni ok 1,5 godziny.
Krok 2 - Indyk na winie foto
3
Podajemy z surówkami, ryżem lub ziemniakami:)
Smacznego
Krok 3 - Indyk na winie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 03.03.2014 09:22
super połączenie :)
Malinka 19.02.2014 18:41
Zjadłabym takiego indyczka, super jest!
margaret 06.02.2014 21:13
ciekawy przepis,smaczne danie
jowant 03.02.2014 15:44
indyk jest bardzo dobry :)
Rafał10 02.02.2014 23:01
pyszny aromatyczny!
Konczi 02.02.2014 21:19
wygląda rewelacyjnie, prosze o porcyjkę
Milka100 02.02.2014 17:57
apetyczny winny indyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak