Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk imbirowy w sosie

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

imbir starty 2 łyżki
oliwa 2-3 łyżki
natka pietruszki
śmietana 18 proc 200 ml
woda 50 ml
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
sól do smaku
szałwia do smaku
indyk 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk imbirowy w sosie

Kroki postępowania

1
Imbir obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek oraz sól aby powstała marynata.
Krok 1 - Indyk imbirowy w sosie foto
2
Kawałki indyka wypłukać. Lekko rozbić. Posmarować mięsko marynatą i odstawić na ok. 1 godzinę.
Krok 2 - Indyk imbirowy w sosie foto
3
Później rozgrzać patelnię i wrzucić kawałki indyka usmażyć na złoty kolor. Wyjąć na talerzyk.
Krok 3 - Indyk imbirowy w sosie foto
4
Na tą samą patelnię wlać śmietanę wymieszaną z wodą. Dodać pokrojona natkę pietruszki i wymieszać.
Krok 4 - Indyk imbirowy w sosie foto
5
Włożyć kawałki indyka i dusić ok. 8 minut na wolnym ogniu. Pod koniec doprawić solą i pieprzem, szałwią.
Krok 5 - Indyk imbirowy w sosie foto
6
Wyłożyć na talerz najlepiej podawać z ryżem.
Krok 6 - Indyk imbirowy w sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marlenka.S 15.03.2013 18:56
bardzo fajny i smakowity jest Twój przepis
Laila2786 15.03.2013 12:24
z imbirem jeszcze nie próbowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak