Przepis i sposób przygotowania na: Indyk faszerowany burakami w cieście francuskim
Indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i delikatnie wycinamy w nim kieszonkę na farsz. Piersi indycze faszerujemy buraczkami dość ścisłe. Doprawiamy sola i ziołami prowansalskimi. Obsmażamy z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju. Podlewamy niewielka ilością wody. Dodajemy ziele angielski, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut w razie potrzeby podlewając jeszcze odrobina wody. Studzimy.
Rozwijamy ciasto francuskie. Piersi indycze układamy pośrodku ciasta wzdłuż dłuższego boku. posypujemy obficie ćwiartkami orzechów włoskich i zawijamy. Cisto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy makiem. Pieczemy w 220 stopniach C przez 15 minut.