Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk faszerowany burakami w cieście francuskim

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z indyka 1 szt
buraki 3 szt
orzechy włoskie 2 garście
ciasto francuskie 1 opakowanie
masło 2 łyżki
mleko 3,2% 3/4 szklanki
olej do smażenia
cukier 1 łyżeczka
sól
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
żółtko jajek 1 szt
mak

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk faszerowany burakami w cieście francuskim

Buraczki myjemy, obieramy (najlepiej w rękawiczkach) i ocieramy na tarce na wiórki. Roztapiamy masło i podsmażamy na nim buraczki doprawione solą i pieprzem i cukrem. Podlewamy mlekiem i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Studzimy.
Indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i delikatnie wycinamy w nim kieszonkę na farsz. Piersi indycze faszerujemy buraczkami dość ścisłe. Doprawiamy sola i ziołami prowansalskimi. Obsmażamy z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju. Podlewamy niewielka ilością wody. Dodajemy ziele angielski, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut w razie potrzeby podlewając jeszcze odrobina wody. Studzimy.
Rozwijamy ciasto francuskie. Piersi indycze układamy pośrodku ciasta wzdłuż dłuższego boku. posypujemy obficie ćwiartkami orzechów włoskich i zawijamy. Cisto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy makiem. Pieczemy w 220 stopniach C przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 30.03.2014 10:39
pomysłowe, ładnie się prezentuje
Stenka 29.03.2014 20:15
ciekawy i fajny pomysł na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak