Indyk duszony w sosie śmietanowo-pieczarkowym z koperkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z indyka

    80 dag
  • pieczarki

    0,5 kg
  • koperek

    1 pęczek
  • cebula

    1 sztuka
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • woda

    0,4 l
  • sól

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • olej do smażenia

  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Indyk duszony w sosie śmietanowo-pieczarkowym z koperkiem foto
Filet z indyka dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w dużą kostkę, obficie solimy, doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Odkładamy na 10 minut.
Krok 2 - Indyk duszony w sosie śmietanowo-pieczarkowym z koperkiem foto
W tym czasie obrane pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pieczarki i cebulkę, przesmażamy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 3 - Indyk duszony w sosie śmietanowo-pieczarkowym z koperkiem foto
Wrzucamy mięso i smażymy mieszając od czasu do czasu jeszcze przez 5 minut. Zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, dusimy całość pod przykryciem przez 10 minut.
Krok 4 - Indyk duszony w sosie śmietanowo-pieczarkowym z koperkiem foto
Śmietanę rozprowadzamy z kilkoma łyżkami sosu na osobnej misce, by ją "zahartować". Wlewamy do garnka ciągle mieszając jego zawartość. Dodajemy drobno posiekany koperek, szczyptę soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Mieszamy, zagotowujemy. Łyżkę mąki rozrabiamy z odrobiną wody i ciągle mieszając wlewamy do garnka. Zagotowujemy, w razie potrzeby sos doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!
Justi2401
Indyk duszony w delikatnym, a jednocześnie aromatycznym sosie pieczarkowym z dodatkiem śmietany i pachnącego koperku to wspaniały obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje podany z kaszą, ryżem, czy makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 26.06.2017 19:13
Smaczne danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat