Indyjskie curry z jagnięciny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • Goździki całe Prymat

    4 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • imbir

    1 łyżeczka
  • chilli

    1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy

    5 łyżek
  • wywar jagnięcy

    400 ml
  • jogurt naturalny

    220 ml
  • mielona kolendra

    2,5 łyżeczki
  • uprażone nasiona kminu rzymski

    1,5 łyżeczki
  • chilli

    2 łyżeczki
  • jagnięcina

    60 bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i wraz z drobno posiekanym czosnkiem zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać goździki, liście laurowe, imbir oraz chilli i wymieszać. Mięso umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę i dodać do zeszklonej cebuli z przyprawami. Całość podsmażać 10 min. W tym czasie przygotować pastę jogurtową. Jogurt naturalny dobrze roztrzepać (aby po dodaniu przypraw nie zważył się) i dodać do niego wszystkie przyprawy. Pastę jogurtową dobrze wymieszać i dodać do mięsa. Całość smażyć, aż płyn zostanie wchłonięty. Następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz wywar jagnięcy i całość dusić na małym ogniu 45 min.
Gotowe curry z jagnięciny podawać z białym ryżem, posypane natką kolendry, którą można również zastąpić natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 26.05.2014 17:07
Dobry obiad.
JOANNA16 27.01.2014 19:13
ciekawy przepis)))
ppaulina 27.01.2014 14:57
wygląda apetycznie :)
IwonaDD 27.01.2014 14:27
musiało smakować obłędnie!
jasiek 27.01.2014 11:59
wspaniale egzotyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat