Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

indyjski ryż ze szpinakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż basmati 350 gram
łyżka
woda 825 ml
szpinak świeży 225 gram
masło klarowane
kolendra mielona
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: indyjski ryż ze szpinakiem

Ryż należy przepłukać dokładnie i około 15 minut moczyć w zimnej wodzie. Zagotować wodę z solą. Szpinak sparzyć i drobno posiekać

W garnku rozgrzać masło, podsmażyć mieloną kolendrę i liść laurowy. Wrzucić odsączony ryż i smażyć aż stanie się przezroczysty, dodać posiekany szpinak i jeszcze chwilę razem smażyć a następnie wlać wodę i zagotować. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Na koniec dodać pieprz i zamieszać.



Mi wychodzi z tego akie risotto klejące. Pyszne w smaku choć samo trochę mdławe. Ale bardzo dobre z kapustą pekińską z odrobina oliwy.

Dla wielbicieli hinduskich smaków.




Z książki "Indyjsie potrawy wegetariańskie" Adiraja dasa

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak