Indyczy udziec w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec z indyka

    1 duży
  • pieczarki

    6 średnie
  • cebula

    1 mała
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • śmietana 30%

    100 ml
  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Indyczy udziec w sosie pieczarkowym foto
Udziec z indyka (bez kości) podsmażamy na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, podlewamy około 100 ml wody i dusimy do miękkości na wolnym ogniu.
Krok 2 - Indyczy udziec w sosie pieczarkowym foto
Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w talarki, podsmażamy wraz z obraną i pokrojoną w kostkę cebulą na rozgrzanym maśle.
Krok 3 - Indyczy udziec w sosie pieczarkowym foto
Gdy warzywa zmiękną, lekko solimy, wlewamy śmietanę,
Krok 4 - Indyczy udziec w sosie pieczarkowym foto
doprawiamy do smaku pieprzem.
Krok 5 - Indyczy udziec w sosie pieczarkowym foto
Dodajemy uprzednio usmażony i pokrojony w plastry o grubości około 1,5-2 cm udziec i smażymy do czasu aż śmietana lekko odparuje.
Krok 6 - Indyczy udziec w sosie pieczarkowym foto
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 05.12.2011 19:46
mięso indycze z udźca ostatnio mieliłem i robiłem pulpety

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat