Indycze golonki w sosie grzybowym

Indycze golonki w sosie grzybowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • suszonych podgrzybków

    2 garście
  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • sól do smaku

  • około 600 ml wody

  • mleka 3,2%

    1 szk
  • mąki

    2 łyżka
  • olej

    kilka łyżek
  • papryka ostra mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

2 golonki z indyka
1 mała cebula
2 garście suszonych podgrzybków
liść laurowy
ziele angielskie
sól do smaku
pieprz czosnkowy do smaku
papryka ostra do smaku
około 600 ml wody
kilka łyżek oleju
1 szk mleka 3,2%
1 łyżka mąki

Indycze golonki w sosie grzybowym - PRZYGOTOWANIE:

Grzyby namoczyć. Golonki umyć, osuszyć i posypać papryką, solą i pieprzem. Odstawić na co najmniej 30 minut. W szerokim garnku rozgrzać kilka łyżek oleju, włożyć golonki i zrumienić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Potem wszystko podlać wodą, dodać liść i ziele i dusić prawie do miękkości golonek pod przykryciem. Potem dodać odcedzone z wody grzyby, dodać sól i pieprz i dalej dusić aż golonki będą miękkie. Mleko dokładnie połączyć z mąką i zagęścić powstałą mieszanką sos. W miarę potrzeby doprawić. Zagotować sos i podawać golonki np. z ziemniakami i surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kasienka23

21.01.2014 19:42
smaczne mięsko!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat