Oddzielić żółtka od białek i utrzeć z 3-4 łyżkami cukru na kogiel – mogiel. Białka ubić na sztywną pianę z reszty cukru, wyłożyć na utarte żółtka. Obydwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać bezpośrednio na pianę. Dodać migdały, całość starannie wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto. Piec 30-35 minut w temp 170-190stC. Upieczony biszkopt wyłożyć na deskę kuchenną, wystudzić. Zimne ciasto rozkroić na pół śmietanę podgrzać w garnuszku, wsypać startą czekoladę i mieszać, aż składniki się połączą, ostudzić. Zupełnie zimnym kremem smarować spód ciasta, przykryć drugim plackiem. Na kartonie narysować profil Indianina odpowiadający wielkością rozmiarowi tortownicy. Wyciąć. Szablon ułożyć na biszkopcie w taki sposób by łuk ciasta pokrywał się z linią tyłu głowy. Ostrym nożem ostrożnie wykroić kontury. Masę marcepanową zagnieść z 3-4 łyżkami przesianego cukru pudru, ułożyć między dwoma kawałkami przezroczystej folii i cieniutko rozwałkować. Za pomocą szablonu wyciąć twarz Indianina i ostrożnie przełożyć na przygotowane ciasto. Resztki marcepanu zabarwić dowolnym barwnikiem, rozwałkować, wykroić cienki pasek, przytrzymujący pióropusz, a następnie przykleić go na czole. Ozdobić kolorowymi cukierkami czekoladowymi monetami itp. 2 łyżki cukru pudru utrzeć z kilkoma kropli ciepłej wody, dodać kakao, wymieszać. Przygotowanym lukrem namalować włosy powyżej naklejonego paska. 3 łyżki cukru pudru utrzeć z odrobiną ciepłej wody i kilkoma kroplami czerwonego barwnika, posmarować twarz Indianina. Gdy lukier na twarzy wyschnie namalować pisakiem oczy nos i usta i ew „barwy wojenne”.