Imbirowy indyk

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z indyka

    1 kg
  • imbir świeży

  • miód

    1 łyżka
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

  • pieprz kolorowy

  • oliwa

    1/2 szklanki
  • lomonka

    1 sztuka
  • dżem pomarańczowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Imbir trzemy na drobnej tarce- potrzebujemy łyżki startego imbiru. Dodajemy miód i dżem z gorzkich pomarańczy, ścieramy skórkę z jednej limonki, doprawiamy solą ziołową i pieprzem kolorowym grubo mielonym, dolewamy oliwę i sok z połowy limonki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Nacieramy marynatą pierś z indyka i odstawiamy co najmniej na noc.
Następnie zamarynowaną pierś wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok godziny.

Tak upieczony indyk jest bardzo aromatyczny i soczysty. Nadaje się zarówno na ciepło jako mięso do obiadu, a na zimno, pokrojony w cienkie plastry jest idealny na kanapki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 19.05.2012 23:59
Super
Jolanta40 06.08.2011 08:06
ja też :)
bursztynek 30.04.2011 23:52
aż jestem ciekawa jak smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat