Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z indyka ze śliwkami i migdałami
1. Piersi z indyka przekrój tak, by po rozłożeniu tworzyły duże płaty. Jeżeli mięso nadal będzie za grube, możesz je delikatnie ubić za pomocą młotka.
2. Dobrze oczyść brzegi i odetnij nadmiar mięsa, które następnie wykorzystasz do przygotowania farszu.
3. Posól płaty mięsa z obydwu stron i na jednej z nich rozłóż plastry bekonu.
4. W blenderze umieść odkrojone kawałki mięsa, dodaj śmietankę oraz sól i tymianek. Całość zblenduj na gładką masę.
5. Powstałą mieszanką wysmaruj plastry bekonu rozłożone na filetach z indyka. Następnie posyp płatkami migdałowymi oraz ułóż śliwki.
6. Starannie zwiń mięso w roladki i zabezpiecz sznurkiem. W zależności od wielkości filetów indyka, można przygotować więcej kawałków.
7. Na patelnię dodaj zwinięte roladki z indyka i podsmaż z każdej strony.
8. Gdy rolada jest usmażona ze wszystkich stron, przełóż ją razem z szalotką do naczynia żaroodpornego i zalej całość 250 ml wody. Zamknij pokrywkę i piecz w temperaturze 180 ° C przez 30 minut.
9. Następnie podnieść temperaturę do 200°C, zdejmij pokrywkę i piecz 10 minut.
Podawaj z puree ziemniaczanym.
Smacznego!