Rolada z indyka ze śliwkami i migdałami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Główne składniki

  • pierś z indyka

    700 gramów
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    1/2 łyżeczka
  • boczek

    150 gramów
  • migdały w płatkach

    50 gramów
  • śliwki suszone

    200 gramów
  • cebula szalotka

    4 sztuki
  • olej

    3 łyżki
  • woda

    250 mililitrów

Farsz

  • śmietana kremówka

    50 mililitrów
  • pierś z indyka

    skrawki
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    1 łyżeczka
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Piersi z indyka przekrój tak, by po rozłożeniu tworzyły duże płaty. Jeżeli mięso nadal będzie za grube, możesz je delikatnie ubić za pomocą młotka.

 

2. Dobrze oczyść brzegi i odetnij nadmiar mięsa, które następnie wykorzystasz do przygotowania farszu.

 

3. Posól płaty mięsa z obydwu stron i na jednej z nich rozłóż plastry bekonu.  

 

4. W blenderze umieść odkrojone kawałki mięsa, dodaj śmietankę oraz sól i tymianek. Całość zblenduj na gładką masę.

 

5. Powstałą mieszanką wysmaruj plastry bekonu rozłożone na filetach z indyka. Następnie posyp płatkami migdałowymi oraz ułóż śliwki.

 

6. Starannie zwiń mięso w roladki i zabezpiecz sznurkiem. W zależności od wielkości filetów indyka, można przygotować więcej kawałków.

 

7. Na patelnię dodaj zwinięte roladki z indyka i podsmaż z każdej strony.

 

8. Gdy rolada jest usmażona ze wszystkich stron, przełóż ją razem z szalotką do naczynia żaroodpornego i zalej całość 250 ml wody. Zamknij pokrywkę i piecz w temperaturze 180 ° C przez 30 minut.

 

9. Następnie podnieść temperaturę do 200°C, zdejmij pokrywkę i piecz 10 minut.

 

Podawaj z puree ziemniaczanym.

 

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat