Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z indyka ze śliwkami i migdałami

5.0
(16)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pomysł na ciekawy obiad z wykorzystaniem mięsa z indyka: rolada ze śliwkami i migdałami. Śliwki dodają daniu słodycze, migdały natomiast chrupkości. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki:

Główne składniki

pierś z indyka 700 gramów
Sól ziołowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczka
boczek 150 gramów
migdały w płatkach 50 gramów
śliwki suszone 200 gramów
cebula szalotka 4 sztuki
olej 3 łyżki
woda 250 mililitrów

Farsz

śmietana kremówka 50 mililitrów
pierś z indyka skrawki
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z indyka ze śliwkami i migdałami

1. Piersi z indyka przekrój tak, by po rozłożeniu tworzyły duże płaty. Jeżeli mięso nadal będzie za grube, możesz je delikatnie ubić za pomocą młotka.

 

2. Dobrze oczyść brzegi i odetnij nadmiar mięsa, które następnie wykorzystasz do przygotowania farszu.

 

3. Posól płaty mięsa z obydwu stron i na jednej z nich rozłóż plastry bekonu.  

 

4. W blenderze umieść odkrojone kawałki mięsa, dodaj śmietankę oraz sól i tymianek. Całość zblenduj na gładką masę.

 

5. Powstałą mieszanką wysmaruj plastry bekonu rozłożone na filetach z indyka. Następnie posyp płatkami migdałowymi oraz ułóż śliwki.

 

6. Starannie zwiń mięso w roladki i zabezpiecz sznurkiem. W zależności od wielkości filetów indyka, można przygotować więcej kawałków.

 

7. Na patelnię dodaj zwinięte roladki z indyka i podsmaż z każdej strony.

 

8. Gdy rolada jest usmażona ze wszystkich stron, przełóż ją razem z szalotką do naczynia żaroodpornego i zalej całość 250 ml wody. Zamknij pokrywkę i piecz w temperaturze 180 ° C przez 30 minut.

 

9. Następnie podnieść temperaturę do 200°C, zdejmij pokrywkę i piecz 10 minut.

 

Podawaj z puree ziemniaczanym.

 

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak