Imbirowe zajączki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    45 dag
  • masło

    30 dag
  • cukier

    15 dag
  • żółtka

    3 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • imbir mielony

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodać żółtka jajek, następnie dodać przesiana mąkę, sól i imbir, zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić najmniej dwie godziny w lodówce, schłodzone ciasto cienko rozwałkować na delikatnie podsypanej mąka stolnicy, gdyby się kruszyło w trakcie wałkowania to należy je zagnieść jeszcze raz wtedy zmięknie, ale nie za długo, aby nie ogrzać ciasta.
Przy pomocy foremki wyciąć ciastka i ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, piec w temp.180st około 10-12 minut. Upieczone i wystudzone ciasteczka ozdobić przy pomocy lukru plastycznego i czekolady, ale można też zostawić bez dekoracji bo takie też są urocze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 01.07.2017 14:27
fajne ciasteczka :)
mirosława4 30.06.2017 11:56
pięknie się prezentują
Ola1984 30.06.2017 11:43
Super wyglądają :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat