Imbir w cukrze z cytryną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Imbir w cukrze z cytryną jest bardzo aromatycznym dodatkiem do różnych herbat, tak przygotowany może być w słoiczku w lodówce do 2 tygodni, dlatego robię ze średniej wielkości korzenia..........SMACZNEGO!!!
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki:

  • imbir świeży

    1 sztuka
  • cukier

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

przygotowanie:

Krok 1 - Imbir w cukrze z cytryną foto
Zdrowy, świeży korzeń imbiru obrać cienko ze skórki, pokroić na kawałki i wsypać do rozdrabniacza (mój ma podwójne noże i doskonale rozdrabnia).
Krok 2 - Imbir w cukrze z cytryną foto
Wszystko dokładnie wszystko rozdrobnić.
Krok 3 - Imbir w cukrze z cytryną foto
Rozdrobniony imbir przełożyć do wyparzonego słoika np. po dżemie, wsypać cukier, wlać sok z cytryny, dobrze wymieszać, zakręcić i przechowywać do lodówce do 2 tygodni- dlatego kupuję średniej wielkości korzeń imbiru i ma zawsze świeżo przygotowany.
Krok 4 - Imbir w cukrze z cytryną foto

Dodaję do herbat ziołowych, zielonej, earl grey, kompotów, można również zamiast cukru dodać miód, również do ciast korzennych, do mięsa drobiowego, do warzyw z patelni, mąż do piwa lubi czasem dodać.

w mojej kuchni
Nie należy podawać dzieciom poniżej 12-ego miesiąca życia, jest to bowiem dość ostra przyprawa, silnie drażniąca delikatne podniebienie i kubki smakowe dziecka, spożywanie imbiru nie jest wskazane dla osób chorujących na wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz refluks żołądkowy, nadciśnienie duże.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat