Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Imbir w cukrze z cytryną

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Imbir w cukrze z cytryną jest bardzo aromatycznym dodatkiem do różnych herbat, tak przygotowany może być w słoiczku w lodówce do 2 tygodni, dlatego robię ze średniej wielkości korzenia..........SMACZNEGO!!!

Składniki:

składniki:

imbir świeży 1 sztuka
cukier 3 łyżki
sok z cytryny 1 sztuka

Porada

Nie należy podawać dzieciom poniżej 12-ego miesiąca życia, jest to bowiem dość ostra przyprawa, silnie drażniąca delikatne podniebienie i kubki smakowe dziecka, spożywanie imbiru nie jest wskazane dla osób chorujących na wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz refluks żołądkowy, nadciśnienie duże.

Przepis i sposób przygotowania na: Imbir w cukrze z cytryną

przygotowanie:

1
Zdrowy, świeży korzeń imbiru obrać cienko ze skórki, pokroić na kawałki i wsypać do rozdrabniacza (mój ma podwójne noże i doskonale rozdrabnia).
Krok 1 - Imbir w cukrze z cytryną foto
2
Wszystko dokładnie wszystko rozdrobnić.
Krok 2 - Imbir w cukrze z cytryną foto
3
Rozdrobniony imbir przełożyć do wyparzonego słoika np. po dżemie, wsypać cukier, wlać sok z cytryny, dobrze wymieszać, zakręcić i przechowywać do lodówce do 2 tygodni- dlatego kupuję średniej wielkości korzeń imbiru i ma zawsze świeżo przygotowany.
Krok 3 - Imbir w cukrze z cytryną foto
4

Dodaję do herbat ziołowych, zielonej, earl grey, kompotów, można również zamiast cukru dodać miód, również do ciast korzennych, do mięsa drobiowego, do warzyw z patelni, mąż do piwa lubi czasem dodać.

Krok 4 - Imbir w cukrze z cytryną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak