Idealny biszkopt

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6 szt
  • cukier

    1,5 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szkl
  • ocet winny

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo (tzn. po 1 łyżce) cukru miksujemy tak długo, aż piana będzie lśniąca.

2. W osobnej misce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Miska musi być wysoka, ponieważ żółtka po wsypaniu proszku szybko nam urosną. Taką mieszaninę dodajemy do ubitej piany z białek i miksujemy.

3. Do piany dodajemy 2 razy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na tym etapie do mieszania używamy jedynie szpatułki. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut w 170*C.

Najważniejsze!

Ja biszkopt z tego przepisu piekę w tortownicy o średnicy 26 cm.
Tylko dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, boków ani spodu nie smarujemy masłem.
Biszkopt wkładamy do gorącego piekarnika.
Gdy biszkopt się upiecze do tzw. suchego patyczka wyciągamy go z piekarnika i z wysokości kolan rzucamy blachą 2 razy o podłogę, a następnie znów wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Biszkopt wyciągamy z blachy gdy jest zupełnie zimny :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ania2610 19.03.2015 18:30
wspaniały biszkopt, ja też swój rzucam 2 razy na podłogę - dzięki temu jest idealnie równy
Skotka 19.03.2015 17:20
Bardzo ładny:) Ciągle brakuje mi odwagi, żeby rzucić biszkopt na podłogę. Ja z biszkoptami obchodzę się delikatnie jak z jajkiem:)
Renataj 19.03.2015 13:52
Faktycznie idealny:)
Małgorzata Pin 19.03.2015 13:29
Chciałabym aby mi tez takie wychodziły.
ben-ka 19.03.2015 11:03
Okazały.....ale ja chyba bym się nie odważyła rzucać ciastem o podłogę:)
IZABELA29 19.03.2015 10:55
świetnie sie udał
kasiaw 19.03.2015 10:54
wygląda naprawdę doskonale
Kuchareczekjeden 19.03.2015 10:40
no wygląąąąda idealnie
usmiech 19.03.2015 10:18
ładnie wygląda
mzap88 19.03.2015 10:05
piękny! !!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat