Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hyćka z procentami

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kwiaty czarnego bzu 30 baldachów
cukier 1,1 kg
woda 850 ml
cytryny 3 szt
limonki 3 szt
spirytus 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Hyćka z procentami

Zagotowujemy cukier z wodą, przygotowując syrop. Zostawiamy syrop do ostygnięcia. Cytryny parzymy, kroimy na cienkie plasterki. Z baldachów bzu odcinamy delikatnie grubą łodyżkę.
W wyparzonym słoju układamy na przemian kwiaty bzu i cytryny, zalewamy syropem. Słój zatykamy gazą i odstawiamy na około 10 dni w miarę słoneczne miejsce – w tym czasie dwa razy mieszamy wyparzona łyżką.
Kiedy napój zacznie fermentować przecedzamy go i dodajemy plasterki limonki i spirytus.
Całość mieszamy i pozostawiamy w zamkniętym słoju na 48h. Po tym czasie wyciągamy plastry limonki.
Pozostawiamy do przegryzienia na minimum miesiąc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 11.03.2014 22:44
Zaciekawiła mnie nazwa i już wiem co to jest hyćka.Rośnie u mnie (na Kaszubach) jedna taka,to może spróbuję dodać jej %.
kasienka23 11.03.2014 21:00
fajna naleweczka!
kloruś 11.03.2014 20:06
Hyćka to w gwarze poznańskiej czarny bez :)
elka72 11.03.2014 19:03
Tego jeszcze nie znam,ale przepis ciekawy i warty wypróbowania. Skąd ta nazwa?
Beata999 11.03.2014 18:47
Co tj.hyćka?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak