Humus

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    200 gram
  • sezam

    50 gram
  • oliwa

    1 łyżka
  • czosnek

    3 ząbki
  • sok z limetki

    1/2 sztuki
  • sól do smaku

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciecierzycę zalać dużą ilością wody i odstawić do namoczenia przez 12 godzin. Po tym czasie solimy i gotujemy przez około godzinę w tej samej wodzie. Ugotowany groch odcedzamy (wodę zachować w osobnym naczyniu) i studzimy. W międzyczasie sezam prażymy na suchej patelni i studzimy. Gdy będzie już zimny mielimy go w blenderze lub młynku. Do sezamu dodajemy ostudzoną cieciorkę lekko podlewając wodą po gotowanej ciecierzycy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połowy limonki, oliwę, sól i pieprz - zmiksować z resztą składników aby uzyskać kremową konsystencję.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
staropolanka5 24.06.2016 07:32
smakowity humus
atort111 23.03.2015 07:52
uwielbiam humus
Bernadeta1 26.01.2015 16:44
dawno nie jadłam a smaczna
teresa18 26.01.2015 16:31
smaczna ;0
Grazyna0211 26.01.2015 15:17
bardzo lubię
wyattearp 26.01.2015 14:30
super przekąska
idealme 26.01.2015 13:51
bardzo smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat