Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Homar pieczony w maśle z przyprawami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

homar 1 szt ok 700 g
masło 100 g
natka pietruszki 1 łyżka
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 szt
koperek 1 łyżka
ząbki czosnku 2 szt
sok z cytryny
skórka z cytryny 1/2 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sos worcestershire 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Homar pieczony w maśle z przyprawami

Przygotowałem masło : do miękkiego masła dodałem startą skórkę z cytryny ( dokładnie umytej i wyparzonej wcześniej ), koperek drobno pokrojony, natkę pietruszki, dymkę - część zieloną i białą ,zmiażdżony czosnek, sos, sól ( ok. 1/5 łyżeczki ) i pieprz. świeżo zmielony.
Dokładnie delikatnie wymieszałem.
Homara rozmroziłem. Położyłem na desce i ostrym nożem rozkroiłem na pół zaczynając od głowy. Połówki homara opłukałem pod bieżącą wodą usuwając niejadalną część żołądkową. Wyjąłem mięso z pancerza. Pancerz dokładnie oczyściłem. Oderwałem szczypce i wyjąłem z nich mięso ( na desce, używając tłuczka do kotletów, którym rozbiłem skorupę ).
Wyjęte mięso włożyłem ponownie do pancerza, odwracając je.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 03.06.2015 15:47
Homar to dla mnie nadal egzotyka ;) ale jakbyś mi takiego podała chętnie bym spróbowała
R'n'G Kitchen 03.06.2015 11:14
Kasiu ,dziękujemy bardzo. Pozdrawiamy serdecznie ;)
R'n'G Kitchen 03.06.2015 11:14
Aż rumieniec padł nam na twarz :D Serdecznie dziękujemy ;)
R'n'G Kitchen 03.06.2015 11:13
Dziękujemy ;)
Futka 03.06.2015 10:44
Bajecznie smaczna propozycja :)
bertpvd 03.06.2015 10:34
wysoki, restauracyjny poziom !
Anna133 03.06.2015 09:31
wygląda to imponująco, i te foty mniam !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak