Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filety z matiasa holenderskiego
8 szt -
cebula biała
1 szt -
żółte pomidory koktajlowe
2 szt -
czerwone pomidory koktajlowe
2 szt -
pęczek szczypiorku
1/2 szt -
oliwa
4 łyżki -
czosnek
2 ząbki -
sok z cytryny
2 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
sól
1 szczypta -
ogórek
1 szt -
jogurt bałkański
80 g
Przepis i sposób przygotowania Holenderski matias w oliwie z oliwek aromatyzowanej białą i czerwoną cebulą podany z delikatnym jogurtem ze świeżym ogórkiem
Filety z matiasa umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Białą i czerwoną cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, połączyć z oliwą z oliwek, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ogórka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski (julienne). Jogurt naturalny połączyć z ogórkiem, drobno posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Filety z matiasa ułożyć na talerzach, polać oliwą z oliwek aromatyzowaną białą i czerwoną cebulą, udekorować szczypiorkiem oraz pomidorami koktajlowymi. Podawać z sosem jogurtowo-ogórkowym.
Komentarze (8)