Przepis i sposób przygotowania na: Hiszpańska sałatka z tuńczyka
Sałaka hiszpańska z tuńczykiem to wyjątkowa propozycja, która zachwyca barwami kolorów i różnorodnością składników. To danie przeniesie Was prosto słonecznej Hiszpanii, gdzie orzeźwiający melon to podstawa hiszpańskiej kuchni i przygotowywanych tam tapasów i deserów. Sałatka hiszpańska z tuńczykiem to przepis idealny na letni dzień, gdy potrzebujemy zjeść coś lekkiego, ale zarazem sycącego. Świetnie sprawdzi się jako lekki lunch, przekąska na spotkania z przyjaciółmi czy nawet obiad.
1. Górną część melona należy odkroić i ze środka wydrążyć pestki a następnie miąższ na grubość ok 2cm, po czym pokroić go w kostkę.
2. Tuńczyka dokładnie odsączyć z oleju, dodać do niego kawałki melona, pokrojoną w kostkę szynkę, pieczarki z puszki (w plastrach) oraz oliwki - pokrojone w cienkie plasterki.
Przygotować Sos:
1. Majonez wymieszać z 2 łyżkami ketchupu, bardzo drobno posiekaną cebulką, solą i odrobiną chili lub słodkiej papryki.
Sałatkę wymieszać z sosem i (opcjonalnie) włożyć do melona. Odstawić do lodówki na ok. godzinę. (Najlepiej przykryć górną częścią melona).
Sałatkę można zaserwować na talerzu, układając na nim poszczególne składniki.