herbatniczki szwabskie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    15 dkg
  • cukier

    15 dkg
  • sok i skórka z cytryny

  • cynamon Prymat

  • mąka

    35 dkg
  • jajko

    2 sztuki
  • żółtko jajek

  • sól do smaku

  • orzechy

    9 posiekane
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

masło ucieram do konsystencji kremu, dodaję cukier i ponownie ucieram. Dodaję pozostałe składniki z wyjątkiem 1 żółtka, wyrabiam ciasto. Pozostawiam w chłodnym miejscu na godzinę, a potem ciasto cienko rozwałkowuję i wykrawam foremką herbatniczki, które smaruję żółtkiem. Piekę w umiarkowanie nagrzanym piecu (175 stopni ) na kolor jasnobrązowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andżelika1 20.08.2012 11:58
pycha
sznycel 19.08.2012 20:43
proste i smaczne herbatniki, które długo przechowuję w puszce

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat