Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Herbaciana babka z czekoladą

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 gram
mąka ziemniaczana 50 gram
jaja 4 sztuki
masło 140 gram
cukier 150 gram
herbata earl grey 3 torebki
czekolada mleczna 40 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Herbaciana babka z czekoladą

Kroki postępowania

1
Jajka,mleko i masło powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać proszek herbaty. Czekoladę zetrzeć na małych oczkach i także dodać do miski z suchymi składnikami.Wszystko dobrze wymieszać.
Krok 1 - Herbaciana babka z czekoladą foto
2
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po 1 jajku i po każdy krótko ucierać mikserem.
Krok 2 - Herbaciana babka z czekoladą foto
3
Do masy jajeczno-maślanej dodawać na przemian mleko i suche składniki.Cały czas ucierać.
Krok 3 - Herbaciana babka z czekoladą foto
4
Gdy wszystkie składniki się połączą przelać ciasto do formy ( ja użyłam silikonowej, zwykłą przygotować tak jak zwykle). Piec w 180 st około 40-45 minut do suchego patyczka. Gdy ciasto się upiecze wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki na około 10 minut. Potem studzić na kratce.
Krok 4 - Herbaciana babka z czekoladą foto
5
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Herbaciana babka z czekoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 11.01.2014 22:16
bardzo ładna
Beata999 29.12.2013 23:00
Ładny kształt tej ciekawej babeczki.
Ania84 29.12.2013 10:37
super wygląda jak róża
monikaT83 28.12.2013 22:31
myślę,że tak bo do tej babki pasuje każda herbata, którą lubisz:)
Rycerz
Rycerz 28.12.2013 22:27
ciekawy przepis, ciekawe też jakby smakowało z machatą?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak