Hasselback potatoes

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    12 sztuka
  • masło

    4 dag
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy ze skórki, dokładnie płuczemy.

Każdego ziemniaka układamy kolejno na dużej łyżce i nacinamy głęboko co 2-3 milimetry (tak, jakbyśmy chcieli go pokroić w plasterki, ale nie przecinając do końca). Ziemniaki ponownie dokładni płuczemy, układamy na naczyniu żaroodpornym.

Masło rozpuszczamy. i polewamy nim dokładnie ziemniaki, aby dostało się ono również w przestrzenie między "plasterkami".

Posypujemy solą morską i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut (większe ziemniaki nieco dłużej). W połowie czasu pieczenia, ponownie polewamy ziemniaki masłem, które zbierze się w naczyniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 05.05.2014 11:35
Uwielbiam te ziemniaki za prostotę i pyszny smak.
Wiktoria29 05.05.2014 10:13
fajne ziemniaczki, często robię takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat