Przepis i sposób przygotowania na: Kluski serowe a'la haluszki
Kroki postępowania
Dolać mleko i wsypać sypkie purée ziemniaczane (przeznaczone na pół litra płynu) - szybko wymieszać.
Do masy dodać mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i dokładnie zmiksować.
Masa po zmiksowaniu powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.
Jeśli jest zbyt płynna, dodać więcej mąki pszennej - a do zbyt zwartej dolać nieco mleka.
Gotowe ciasto na kluski odstawić pod przykryciem na pół godziny, aby mąka spęczniała.
W szerokim rondelku zagotować lekko osoloną wodę z dodatkiem oleju, zmniejszyć ogień, a na garnku ustawić druszlak z dużymi otworami.
Wylewać porcjami ciasto i za pomocą łopatki przecierać przez dziurki.
Przemieszać delikatnie kluseczki, kiedy wszystkie wpadną do wody.