Przepis i sposób przygotowania na: Halibut w szynce parmeńskiej z duszonymi warzywami i dipem musztardowym
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Oczyszczone i pozbawione skóry filety z halibuta układamy na rozłożonych plastrach szynki parmeńskiej, oprószamy je lekko przyprawą do ryb i posiekanym koperkiem. Na brzeg układamy kawałek mozzarelli i zawijamy. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy je oliwą z oliwek. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy około 25 do 30 minut.
KROK 2. Por kroimy w krążki i szklimy go na oliwie z oliwek, następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 7 minut. Po tym czasie dodajemy plastry cukinii, ponownie podlewamy odrobiną wody, dodajemy sól, pieprz oraz zioła prowansalskie i dusimy jeszcze chwilę, aby marchewka i cukinia były odpowiednio miękkie (najlepiej al dente).
KROK 3. Jogurt naturalny mieszamy z dwoma łyżkami musztardy kremskiej (słodka i dość ostra) oraz oliwą z oliwek. W razie konieczności doprawiamy dip solą. Upieczone roladki podajemy z dipem musztardowym i duszonymi warzywami.
Życzę smacznego! :)