Halibut w szynce parmeńskiej z duszonymi warzywami i dipem musztardowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ROLADKI RYBNE

  • filety z halibuta

    po około 200 g
  • szynka parmeńska

    kilka plastrów
  • mozzarella

    2 plastry
  • koper świeży

  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

  • oliwa

DUSZONE WARZYWA

  • cukinia

    1 szt.
  • marchewki

    2 szt.
  • por

    1/2 szt.
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • sól i pieprz

  • oliwa

DIP MUSZTARDOWY

  • jogurt naturalny

    120 g
  • Musztarda kremska Prymat

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dzisiaj ryba w roli głównej w towarzystwie warzyw i lekkiego dipu musztardowego. Zapraszam na filety z halibuta owinięte w plastry szynki parmeńskiej. Połączenie delikatnej ryby z wyrazistością tradycyjnej włoskiej szynki oraz rozpływający się w ustach serowy środek to połączenie, które trzeba wypróbować. Całość świetnie komponuje się z musztardowym dipem na bazie jogurtu oraz zdrową porcją duszonych warzyw.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Oczyszczone i pozbawione skóry filety z halibuta układamy na rozłożonych plastrach szynki parmeńskiej, oprószamy je lekko przyprawą do ryb i posiekanym koperkiem. Na brzeg układamy kawałek mozzarelli i zawijamy. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy je oliwą z oliwek. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy około 25 do 30 minut.

KROK 2. Por kroimy w krążki i szklimy go na oliwie z oliwek, następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 7 minut. Po tym czasie dodajemy plastry cukinii, ponownie podlewamy odrobiną wody, dodajemy sól, pieprz oraz zioła prowansalskie i dusimy jeszcze chwilę, aby marchewka i cukinia były odpowiednio miękkie (najlepiej al dente).

KROK 3. Jogurt naturalny mieszamy z dwoma łyżkami musztardy kremskiej (słodka i dość ostra) oraz oliwą z oliwek. W razie konieczności doprawiamy dip solą. Upieczone roladki podajemy z dipem musztardowym i duszonymi warzywami.

Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AsiaaK 13.09.2017 22:45
wyglada oblednie ;)
jejkuchnia 13.09.2017 13:58
Ale pysznie. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat