Halibut w boczku z sosem chrzanowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filety z halibuta

  • boczek wędzony

    kilka plastrów
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • sól do smaku

SOS CHRZANOWY

  • śmietana gęsta

    200 g
  • chrzan

    2 łyżki
  • cebula biała

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • miód

    0,5 łyżeczki
  • masło

    1 plaster
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz biały mielony Prymat

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dzisiaj zapraszam na niebanalne i finezyjne połączenie ryby oraz mięsa. Smak delikatnego mięsa halibuta podkreśla wędzony boczek oraz gęsty sos chrzanowy. Halibut to jedna z moich ulubionych ryb, którą cenię za smak oraz wysoką zawartość białka, a w zestawieniu z boczkiem i chrzanowym sosem smakuje wybornie. Smacznie polecam! :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Oczyszczone filety z halibuta dzielimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Każdy kawałek owijamy w plastry boczku, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.

* Jeśli lubimy mocno przyrumieniony boczek, to wcześniej delikatnie obsmażamy filety na patelni.

KROK 2. Następnie przygotowujemy sos chrzanowy. Na rozgrzanym maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy posiekany czosnek, śmietanę, miód oraz 2 łyżki chrzanu i dusimy wszystko przez chwilę do momentu delikatnego zgęstnienia sosu. Całość doprawiamy solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem.

Danie świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem.

Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 26.03.2018 19:31
Ciekawe danie. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat