Przepis i sposób przygotowania na: Halibut na buraczkach
Natrzeć rybę 2 łyżkami oliwy, oprószyć solą, pieprzem, koperkiem, odstawić do lodówki na 3 godziny.
Marchewkę i buraki ugotować (najlepiej oddzielnie ja buraki ugotowałam w łupinach).
Ugotowane warzywa pokroić w plasterki.
Na roztopionym maśle, obsmażyć plasterki warzyw około 5 minut, doprawić solą, pieprzem.
Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Zmiksować pomidory, bazylię, czosnek i resztę oliwy.
Wysmarować naczynie żaroodporne, ułożyć rybę piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut.
Wyjąć rybę z piekarnika posmarować pastą pomidorową i zapiekać jeszcze 10 minut.
Ryby układamy na warzywach i zaraz podajemy.