Gwiazdkowe pierniki z kolorowymi witrażykami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pierniki z kolorowymi szkiełkami z cukierkowych landrynek będą idealną ozdobą każdej choinki. Pachnące piernikiem, chrupiące ciasteczka wzbogacone słodkim witrażem to świetna propozycja świątecznych ciasteczek oraz znakomita mała niespodzianka dla bliskich.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka pszenna

    300 g
  • cukier puder

    50 g
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    4 łyżeczki
  • kakao

    3 łyżeczki
  • jajko

    1 szt.
  • masło 82%

    90 g
  • miód

    4 łyżki
  • landrynki

    220 g
  • olej do wysmarowania

    1 łyżka

Lukier:

  • białko

    1 szt.
  • cukier puder

    14 duża łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

wykonanie:

Krok 1 - Gwiazdkowe pierniki z kolorowymi witrażykami foto
Mąkę, cukier puder, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać przyprawę do piernika, cynamon, kakao i dokładnie wymieszać. Następnie do suchych składników dodać jajko, roztopione masło i miód. Całość dokładnie wymieszać mikserem, a następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma do gładkiego ciasta.
Krok 2 - Gwiazdkowe pierniki z kolorowymi witrażykami foto

Ciasto rozwałkować na grubość około 4-5mm, podsypać mąką i wykroić foremkami kształty gwiazdki. W każdym pierniczku gwiazdki wykroić mniejszą foremką gwiazdy otwór (taki, aby później móc włożyć tam cukierka).

Krok 3 - Gwiazdkowe pierniki z kolorowymi witrażykami foto
Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy cukierek przekroić na 4 części. Pokrojone landrynki umieścić w gwiazdkowych, piernikowych otworach ciasteczek.
Krok 4 - Gwiazdkowe pierniki z kolorowymi witrażykami foto

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, a następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Lukier:
Do miski dodać białko i 12 łyżek cukru pudru, ubijać na najwyższych obrotach miksera, (w przypadku gdy lukier jest dość rzadki dodać pozostałą ilość cukru i ubijać aż do uzyskania odpowiedniej gęstości). Gotowym lukrem udekorować pierniczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat