gwiazdeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    4 szklanki
  • masło lub margaryna

    40 dag
  • cukier puder

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • białko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

posiekać masło lub margarynę z przesianą mąką. Dodać sok z cytryny, przesiany cukier puder oraz żółtka. Zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do godzinę do lodówki. Rozwałkować ciasto na płat grubości 5 mm i foremką wykrawać gwiazdki. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec około 20 min w temeraturze 200 stopni. Ciasteczka powinny miec jasnozłoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agata1722 04.10.2011 16:46
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat