Guokui

Guokui

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    300 gram
  • mąka

    2 szkl
  • woda

    3/4 szkl
  • pieprz syczuański

    1 szczypta
  • chili mielone

    1/3 łyżeczki
  • czosnek

    2 ząbki
  • ciemny sos sojowy

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Guokui

Kroki postępowania

Krok 1 - Guokui foto
Mięso mielone mieszamy z papryczką chili, rozgniecionym czosnkiem, sosem sojowym, pieprzem i odkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.
Krok 2 - Guokui foto
Ugniatamy mąkę z wodą, aż do uzyskania sprężystej masy.
Krok 3 - Guokui foto
Następnie odrywamy kawałek i wałkujemy w prostokąt. Na środku smarujemy cienką warstwę mięsa. Ciasto zwijamy w rulon trzymając za krótszy brzeg. Utrzymując ciasto pionowo zgniatamy i delikatnie rozwałkowujemy w okrągły placek. Nie należy się przejmować jeśli w niektórych miejscach mięso przebija.
Krok 4 - Guokui foto
Następnie na patelni podgrzewamy sporą ilość oleju i nakładamy placki. Olej musi sięgać do połowy ich wysokości. Gdy się podrumieni, przerzucamy na drugi bok.
Krok 5 - Guokui foto
Podajemy gorące z sosem chili.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

jerry1 11.04.2013 13:49
bardzo ciekawy przepis!
noninka77 11.04.2013 08:45
super przepis....koniecznie muszę wypróbować:)
Marcin9 11.04.2013 08:41
Ciekawy przepis :)
kasienka23 11.04.2013 07:49
ciekawe wykonanie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat