Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Guokui

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 300 gram
mąka 2 szkl
woda 3/4 szkl
pieprz syczuański 1 szczypta
chili mielone 1/3 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
ciemny sos sojowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Guokui

Kroki postępowania

1
Mięso mielone mieszamy z papryczką chili, rozgniecionym czosnkiem, sosem sojowym, pieprzem i odkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.
Krok 1 - Guokui foto
2
Ugniatamy mąkę z wodą, aż do uzyskania sprężystej masy.
Krok 2 - Guokui foto
3
Następnie odrywamy kawałek i wałkujemy w prostokąt. Na środku smarujemy cienką warstwę mięsa. Ciasto zwijamy w rulon trzymając za krótszy brzeg. Utrzymując ciasto pionowo zgniatamy i delikatnie rozwałkowujemy w okrągły placek. Nie należy się przejmować jeśli w niektórych miejscach mięso przebija.
Krok 3 - Guokui foto
4
Następnie na patelni podgrzewamy sporą ilość oleju i nakładamy placki. Olej musi sięgać do połowy ich wysokości. Gdy się podrumieni, przerzucamy na drugi bok.
Krok 4 - Guokui foto
5
Podajemy gorące z sosem chili.
Krok 5 - Guokui foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jerry1 11.04.2013 13:49
bardzo ciekawy przepis!
noninka77 11.04.2013 08:45
super przepis....koniecznie muszę wypróbować:)
Marcin9 11.04.2013 08:41
Ciekawy przepis :)
kasienka23 11.04.2013 07:49
ciekawe wykonanie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak