GULASZ Z SZYNKI WIEPRZOWEJ

GULASZ Z SZYNKI WIEPRZOWEJ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • szynka wieprzowa

    80 dag
  • papryka czerwona

    duża
  • pieczarki

    40 dag
  • cebula

    większa
  • przecier pomidorowy

    500 ml
  • Pomidory krojone z puszki

    1 opak.
  • woda

    1/2 szklanki

Przyprawy i dodatki

  • sól i pieprz

  • papryka słodka mielona

    łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    1/2 łyżeczki
  • chili pieprz cayenne

  • cukier

  • majeranek

    4 łyżeczki
  • zioła prowansalskie

  • olej

    łyżka
  • mąka ziemniaczana

    łyżeczka, OPCJONALNIE
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso, paprykę i pieczarki kroję w większą kostkę, cebulę siekam.
Na patelni typu wok lub w większym garnku z nieprzywierającym dnem podsmażam mięso z dodatkiem soli i pieprzu - około 10 minut. Po tym czasie dodaję cebulę i smażę kolejne 5-7 minut.
Następnie wrzucam paprykę i pieczarki wraz z przyprawami - majerankiem, ostrą i słodką papryką. Smażę około 10-15 minut.
Kiedy warzywa lekko zmiękną wlewam wodę, przecier oraz dodaję pomidory z puszki. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (około 50-60 minut), co jakiś czas mieszam. W międzyczasie danie doprawiam do smaku solą, cukrem, ziołami prowansalskimi i pieprzem cayenne.
W razie potrzeby zagęszczam sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody i gorącego gulaszu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

01.10.2017 11:16
Polecam wypróbować, u mnie też pierwszy raz. :)

Jagódka17

30.09.2017 12:47
Ciekawe danie

Bożena Matuszczyk

30.09.2017 11:09
Smaczny , tak jeszcze nie robiłam.Pychotka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat