Gulasz z serduszek po"węgiersku"

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serca drobiowe

    1 kg
  • marchew

    1 szt
  • pieczarki

    200 g
  • cebula czerwona

    1 szt
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • papryka słodka mielona

    2 łyżeczki
  • papryka ostra Prymat

    1 łyżeczka
  • przyprawa uniwersalna

    1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gulasz z serduszek po"węgiersku" foto
Serduszka umyć, oczyścić i zalać wodą tak by je zakrywała. Dodać przyprawę uniwersalną i gotować w szybkowarze ok 30 min. Pieczarki, cebulę i marchewkę obrać, a następnie pokroić niezbyt drobno. (w plasterki/półplasterki).
Krok 2 - Gulasz z serduszek po"węgiersku" foto
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju rzepakowego i podsmażać warzywa i grzyby, aż się zrumienią.
Krok 3 - Gulasz z serduszek po"węgiersku" foto
Na pozostałym oleju przesmażyć papryki w proszku, aż zyskają głęboką brązowo-brunatną barwę.
Krok 4 - Gulasz z serduszek po"węgiersku" foto
Podsmażone warzywa i grzyby dodać do ugotowanych serduszek, następnie, dodać paprykę z patelni i koncentrat pomidorowy. Doprawić i dusić jeszcze ok 10 minut aż sos zgęstnieje. (sosu nie zagęszczamy mąką, jest wystarczająco gęsty). Podajemy z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Smacznego.
Joanna Kryla
Mój pomysł na gulasz z serduszek inspirowany mięsnym gulaszem węgierskim. Danie jest pikantne i rozgrzewające, a dzięki temu jak jest przygotowane zasmakuje nawet tym, którzy za podrobami nie przepadają

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 29.04.2017 16:07
bardzo dobry
Bernadeta1 13.03.2017 15:36
smaczne jedzonko
Franciszek 13.03.2017 14:17
dobre danie
AZgotuj 13.03.2017 14:09
smaczne danie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat