Gulasz z sarny

Gulasz z sarny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab ze sarny

    1,5 kg
  • cebula

    2 szt
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • olej

    4 łyżki
  • liście laurowe Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • pieprz czarny ziarnisty

    3 ziarna
  • owoc jałowca

    3 ziarna
  • marchewka

    szt
  • pietruszka

    szt
  • seler

    1/2 sztuki
  • kostka rosołowa

    szt
  • kurki

    20 dag
  • białe wino półwytrawne

    1/2 szklanki
  • woda

    1,5 l
  • sól i pieprz

  • sól ziołowa

  • papryka ostra mielona

  • papryka słodka mielona

  • przyprawa uniwersalna

    łyżeczka
  • śmietana

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gulasz z sarny foto
Schab myjemy, kroimy w dwu centymetrowe paski oprószamy solą, solą ziołową, pieprzem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Krok 2 - Gulasz z sarny foto
Po tym czasie cebulę kroimy w piórka dodajemy do mięsa i podsmażamy na 4 łyżkach oleju. Smażymy na wolnym ogniu około 15 minut często mieszając aby mięso się nie przypaliło, w razie konieczności podlewamy trochę wody.
Krok 3 - Gulasz z sarny foto
Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso wraz z cebulą przekładamy do garnka dodajemy jarzyny, liście laurowe, ziele, pieprz ziarnisty, jałowiec i zalewamy 1,5 l wody. Wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny.W połowie gotowania dodajemy oczyszczone i pokrojone w paski kurki, natkę pietruszki i wino. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną, słodką i ostrą papryką. W czasie gotowania gdy wywar odparuje dodajemy jeszcze 2- 3 szklanki wody.
Krok 4 - Gulasz z sarny foto
Gdy mięso będzie już miękkie śmietanę mieszamy w 1/2 szklance wody, dodajemy mąkę, 2 łyżki gorącego wywaru i zagęszczamy gulasz.
JulkaTomeczek
Gulasz można zaprawić łyżką koncentratu pomidorowego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

26.01.2016 14:22
bardzo dobry gulasz

Futka

26.01.2016 14:00
Wyśmienity i aromatyczny gulasz :)

adelajda

26.01.2016 13:53
Bardzo lubię :)

ilka01

26.01.2016 13:41
nigdy nie jadłam sarny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat