Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z łopatki z cieciorką i groszkiem konserwowym
olej do smażenia
¾ szklanki przegotowanej wody
do zaciągnięcia: 1/3 szklanki ziemnej wody + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do większego garnka. Łopatkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W misce mieszamy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, Kucharek i pieprz, wrzucamy pokrojone mięso i dokładnie mieszamy, następnie obsmażamy (z każdej strony) na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Przekładamy do garnka z cebulą, wlewamy ½ litra gorącej wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 60 minut (od czasu do czasu mieszając). Następnie dodajemy osączony na sicie groszek i cieciorkę, wlewamy ¾ szklanki wody i dusimy jeszcze około 15 minut. Zaciągamy zimną wodą wymieszaną z mąką ziemniaczaną, dodajemy tymianek i czosnek, przyprawiamy pieprzem i solą jeśli potrzeba i dusimy jeszcze 10-15 minut.
Podajemy np. z kluskami śląskimi, makaronem, ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką czy jarzynką:)