Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z kurczaka w sosie śmietanowo-pomidorowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gulasz z kurczaka 1 kg
cebula czerwona 2 średnie
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
pomidory suszone kilka szt.
śmietanka (12%) 1/2 litra
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z kurczaka w sosie śmietanowo-pomidorowym

Mięso gulaszowe z kurczaka pokroić w mniejsze kawałki (jeśli są duże) i przyprawić.
Posiekać cebulę i pomidory suszone - przesmażyć razem na oleju, dodać mięso i smażyć, stale mieszając, aż do lekkiego zrumienienia.
Podlać niewielką ilością wody i chwilę dusić.
Śmietanę połączyć z pastą pomidorową i wlać do mięsa.
Wymieszać, doprawić i nakryć - dusić na małym płomieniu do miękkości mięsa.

Podawać z ryżem lub makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 03.04.2013 11:48
KOncentrat pomidorowy możemy zastąpić pomidorami z puszki - wystarczy je wcześniej nieco odparować na suchej patelni, a następnie dusić razem z mięsem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak